A Toshiba Satellite P50t-B bemutatása

2015/04/06. - írta: Roommate

  • +

o    Fantasztikus 4K Ultra HD kijelző.

o    Technicolor által tanúsított segédletek kalibráláshoz

o    Harman/Kardon hangszórók, DTS hangzásjavítás

o    Az Intel Core i7 processzornak és az Nvidia grafikus egységnek köszönhetően stabil teljesítmény.

  • -

o    Fantasztikus 4K Ultra HD kijelző.

o    Technicolor által tanúsított segédletek kalibráláshoz

A Toshiba Satellite P50t-B asztaligép-helyettesítő laptop a 4K felbontású (3840x2160) kijelzőnek köszönhetően szinte azonnal rabul ejt, ugyanakkor azok számára ideális választás, akiknek munkájukhoz vagy szórakozáshoz az UHD felbontás elengedhetetlen.

satellite_p50-b_lifestyle_image_apr2014.jpg

A notebookgyártók legújabb versenye a kijelzők felbontásában zajlik. Az Apple Retine Display volt az első a sorban, mostanra pedig az egyre nagyobb pixelsűrűség felé haladunk. A Toshiba tavaly áprilisi bejelentésével a gyártók között elsőként jelentetett meg UHD kijelzős laptopot, nagyjából fél évvel később pedig az Acer is kihozta saját modelljét. Valószínűleg ezt már nem nagyon lehet fokozni, hisz ehhez a felbontáshoz is alig-alig van tartalom. Persze a P50t laptop kijelzője kiváló, és ez a felsőkategóriás asztaligép-helyettesítő notebook a kreatív profik kiváló munkaeszköze, valamint a 4K-fanatikusok kedvenc játékszere lehet.

Kialakítás
A kellemes kinézetű készülékházat nagyobb részt szálcsiszolt alumíniumból alakították ki, csak a szigetes elrendezésű billentyűzet, a kijelző kerete, valamint az alsó lemez van műanyagból. A dizájn meglehetősen hasonlít a Toshiba Kirabook modelljéhez. A mintegy 37x25x2,8 cm méretű, 2,2 kg tömegű laptopot akár ultrabooknak is megfelelne, ugyanakkor elég nagy ahhoz, hogy prémium asztaligép-helyettesítőként tekintsünk rá.

A kijelző tiszta és éles, a színei – a Chroma Tune kalibrációs szoftvernek köszönhetően - valósághűek. A színhűséget a Technicolor tanúsítvány is garantálja. Tulajdonképpen ez mennyivel jobb, mint a „hagyományos”, Full HD (1080p) felbontás? Ha a kijelzőt négy egyenlő részre osztjuk, akkor minden egyes rész önmagában is Full HD (1920x1080) felbontású. Ez felbontás sokkal nagyobb, mint a piacon kapható HD+ (1600x900) vagy akár a Retina kijelzővel ellátott készülékeké.

Ez a felbontás tökéletes lenne UHD felbontású filmek megtekintésére, ugyanakkor alig-alig található ilyen tartalom a piacon, a hírek szerint 4K tévéadás pedig 2016-ra várható Európában. A jóslatok szerint 2020-ra is csak mintegy 200 UHD tévéadó lesz elérhető. Ugyanakkor valószínűleg a tartalom-előállítókat érdekli majd ez a kijelző és nem a tévézőket. Fényképészek, videósok ezek után akár útközben is valósághű felbontásban tekinthetik meg a gyártott tartalmat. Néhány skálázási probléma azért előkerül, nem minden Windows 8 alkalmazást készítettek fel eddig erre a felbontásra. A kisméretű szövegek általános problémát jelentenek, de a legtöbb ilyen a kijelző beállításával megoldható. A Satellite P50t-t természetesen tízujjas érintés- és gesztusvezérléssel is ellátták.

A kijelző alatt egy pár Harman/Kardon hangszóró is található, így a hangrendszer minősége nem marad el a kijelzőjétől. A tesztek során kristálytiszta hangzás tapasztalható. A teljes méretű, szigetes elrendezésű billentyűzetet numerikus kiegészítéssel és led háttérvilágítással is ellátták. A tapipad pedig a Windows 8 gesztusvezérlő funkcióit támogatja.

Funkciók
A Satellite P50t-t négy darab USB 3.0 porttal (ezek közül egy Sleep-and-Charge funkcióval is rendelkezik), egy HDMI kimenettel (4K támogatással) és egy Gigabit LAN csatlakozóval is rendelkezik. A laptop elülső élén egy SD kártyahely is található, valamint a készülék bal oldalára egy tálcás, Blu-Ray meghajtót szereltek. A kétsávos, 802.11ac wifi és a Bluetooth 4.0 adapter szériatartozék ebben a kategóriában. Az Intel WiDi 2.0 funkció segítségével a tartalmakat vezetékek használata nélkül jeleníthetjük meg egy erre alkalmas tévén.

p50-side.jpg

 

A Toshiba a Satellite P50t itthon kapható változatát 1 TB (+8 GB) SSHD meghajtóval látták el, így a rendszer betöltése viszonylag gyors, és elegendő tárterület is rendelkezésünkre áll. Előbb-utóbb azért ez az 1 TB is megtelik, hiszen a nagy felbontású videók sok tárhelyet foglalnak. Szóval, ha a 4K-s kijelzőt teljesen ki szeretnénk használni, érdemes lehet egy külső meghajtót is beszerezni.

A gyártó Magyarországon 3 év jótállást vállal a gépre házhozszállítással, így hiba esetén csak a szervizek egyikét kell felhívnunk, akik futárt küldenek a hibás eszközért, majd javítás után vissza is szállítják.

Teljesítmény
A Satellite P50t-B nem csak egy gyönyörű kijelző. A gépbe egy 2,5 GHz-es Intel Core i7-4710HQ, négymagos processzort, 16 GB memóriát és egy AMD Radeon R9 M265X videokártyát szereltek. Ezek együttese figyelemre méltó teljesítményt nyújt.

Az AMD-kártya elég sokat dolgozik pusztán azzal, hogy meghajtja a 4K-s kijelzőt, ugyanakkor még mindig marad ereje számításigényes grafikák renderelésére is.

A Satellite P50t-B leggyengébb pontja az akkumulátor üzemideje. A mért adatok a hasonló kategóriás gépeket is alulmúlják, ugyanakkor messze rövidebb időtartam áll rendelkezésünkre, mint egy 15”-os Apple MacBook Pro használata esetén. Ez persze a 4K-s kijelző támogatásával megmagyarázható, mégis kiábrándító.

Vélemény

A Toshiba Satellite P50t-B nagy teljesítményével, ügyes kialakításával és gyönyörű kijelzőjével egy igazán nagyszerű notebook, versenytársait előtt jár, ugyanakkor a rövid akku üzemidő komolyan kiábrándító. A hosszú akkuidőnek és a kiváló teljesítménynek köszönhetően valószínűleg sokak kedvence marad az Apple MacBook Pro, ugyanakkor még az almás noti Retina kijelzője sem 4K felbontású, így a Toshiba Satellite P50t-B azok számára ideális, akik nem érik be kevesebbel, mint a 4K felbontás.

satellite_p50-b_full_product_04_feb2014-tree.jpg

Szólj hozzá!

Toshiba L54 sorozatú tévék bemutatása

2015/03/30. - írta: Roommate

  • +

o   Kedvező ár

o   Jó képminőség

  • -

o   Nehéz és drága szemüveg

o   Csak alapszintű okostévé funkciók

 

Azért látunk térben, mert a két szemünk által közvetített, egymástól némileg eltérő képet az agyunk egyetlen térhatású (3 dimenziós) érzetté alakítja. Az aktív záras technológia lényege, hogy egy hagyományos LCD kijelzőjén felváltva jelenítik meg, és amikor a bal szem számára érkező képet mutatják, akkor a jobb szemet letakarják és fordítva. Így azonban az egy szemre eső képkockák száma megfeleződik, a frissítési frekvenciának 2x akkorának kell lenni, mint egy hétköznapi tévénél.

Az aktív szemüvegek speciális LCD-ket tartalmaznak, amik felváltva sötétednek el, így mindegyik szem csak a neki szánt képet látja. Az ilyen szemüvegek valamilyen vezeték nélküli technológiával (infra, Bluetooth stb.) csatlakoznak a tévékészülékhez, így azzal összehangolva sötétíti el a lencséket.

active3d.gif

Fotó: http://www.scec.org

 A Toshiba kedvező árú, L54-es sorozatú tévéi a legfontosabb okostévé funkciókat és a jó képminőséget ötvözi, valamint aktív záras 3D-s lehetőséggel is ellátták. Ugyan egyre kevésbé fontosak a 3D-s funkciók, a mai tévéknél ez már alapfunkció. Az aktív záras technológia előnyei a passzív szemüveges változattal szemben, hogy a felbontás nem csökken a 2D-s megjelenítéshez képest, ugyanakkor a szemüveg nehéz, drága és folyton elemet kell cserélnünk benne. Az esetleges villogástól egyesek problémákat tapasztalhatnak, ezért gyerekeknek egyáltalán nem ajánlják. Mindezek mellett a megjelenített kép jó minőségű, feltéve ha eredetileg is 3D-ben felvett videót nézünk.

so-tv-l5-a-smarter-choice.jpg

A korábbi L5-ös sorozatú modellekkel összehasonlítva az L54-es tévék már hálózati adaptert (vezetékes és wifi) is tartalmaznak, és lehetőségünk van az USB portra csatlakoztatott meghajtón található médiafájlok lejátszására is. Alkalmas 2D-3D átalakításra és tartalmaz PVR funkciót is.

A LED háttérvilágítású televíziókat gyakran (helytelenül) LED tévéknek nevezzük. A hagyományos folyadékkristályos kijelzőket ún. hidegkatódos fluoreszcens lámpákkal (CCFL - cold cathode fluorescent lamp) világítják meg. A led tévék kijelzője ugyanúgy LCD (folyadékkristályos), de a háttérvilágításról ledek gondoskodnak. A LED-eket kétféleképpen szokták elhelyezni: dinamikus RGB-ledeket alkalmaznak közvetlenül a képernyő mögött (Direct LED technológia), vagy fehér színű ledeket építenek a képernyő széleibe (Edge LED), és egy elosztó panel segítségével világítják be a teljes képernyőt. A Toshiba L54-es, Full HD felbontású modelljeiben Edge LED technológiát alkalmaznak.

edge-direct-led.jpg

Fotó: http://tvfacts.de

 

Műszaki adatok

Toshiba L54 TV sorozat

  •          Felbontás: Full HD 1920 x 1080 Edge LED TV, aktív záras 3D
  •          AMR+ 400 (Active Motion & Resolution) (2D-ben AMR 200)
  •          Belépő szintű okostévé funkciók internet böngészővel
  •          Átalakítás 2D-ről 3D-re
  •          Csatlakozók: 3 x HDMI, 1 x USB, PC bemenet, HDMI-CEC, beépített Wi-Fi
  •          Hangrendszer: Dolby Digital Plus
  •          USB / HDD / Otthoni hálózat
  •          Kialakítás: fekete szín, vékony keret, ezüstszínű díszítés és talp
  •          Képernyőméretek: 122 cm (48”) és 102 cm (40”)

 

40_48l54xx_front_screen_1_2.jpg

Szólj hozzá!

Toshiba Satellite CL10-B bemutató

2015/03/25. - írta: Roommate

A Microsoft „Chromebookja”– A Toshiba kedvező árú laptopja kis kapacitású belső meghajtóval és 100 GB felhőalapú tárhellyel

+
Kedvező ár
A működéshez nem elengedhetetlen az internetkapcsolat

-
Korlátozott képességek
Nincs benne beépített mobilnetes modem

satellite_cl10-b_with_speaker_tysp3eu_black_01.jpg

Tulajdonképpen a Windows 8 ölte meg a netbookokat. A Windows 7 Starter megszűnésével az olcsó, kisméretű gépek is eltűntek a boltok polcairól. Erre jött a Google, és örömmel betöltötte a piaci rést Chromebookjaival. A Microsoft erre elkezdte a visszavágást, megjelentek az olcsó, kompakt, felhőalapú hibridek és tabletek. A Toshiba Satellite CL10-B az ezen koncepció alapján készült eszközök egyik első darabja.

satellite_cl10-b_full_product_01_ms.jpg

Sok szempontból a Toshiba Satellite CL10-B kiköpött Chromebook. Fekete és ezüstszínű műanyagból készült, és egy 85-90000 forintos laptophoz képest meglepően attraktív. Mindössze 1,1 kg, nagyjából 30x20 cm és 2 centi vastag, így tökéletesen elfér a táskában, egész nap magunkkal vihetjük. Úgy tűnik, néhány évet biztosan kibír: az anyaghasználat és az összeépítés is kiváló, a tartós érzetű zsanér és a masszív kialakítás mindenképp megnyugtató.

A másik, kívülről nem látható hasonlóság, hogy a Toshiba a CL10-B-t egy rendkívül kisméretű 32 GB-os eMMC belső meghajtóval látta el, amiből az operációs rendszer és a helyreállító partíció telepítése után alig 14 GB marad. Persze ez elsőre nagyon kevésnek tűnik, ugyanakkor a Microsoft a Toshiba Satellite CL10-B-hez 100 GB felhőalapú OneDrive tárhelyet kínál 2 évre. Ezen időszak letelte után a Microsoft jelenlegi árlistája szerint egy ekkora méretű tárterület havi 580 forintba kerül. Ha ezt nem fizetjük elő, akkor az ingyenes, 15 GB-os helyet tudjuk használni.

satellite_cl10-b_full_product_04_with_logo.jpg

 

Mégsem Chromebook

A versenytárs rendkívül alacsony árú Windows-os eszközökkel (pl. az Asus Transformer Book T100-zal) ellentétben a Toshiba CL10-B-hez nem mellékelik a Microsoft Office 365-öt, csak a OneDrive előfizetéshez járó online változatot használhatjuk. Így amíg van Wifi, Word, Excel, OneNote és PowerPoint dokuemntumok készítése, szerkesztése, olvasása nem lehet gond. Persze a Google Docs-ot is használhatjuk kedvünk szerint. És ezzel be is fejeződött a hasonlóság. Ez az eszköz nem kizárólag felhőalapú Windows-t használ. A telepített változat a Windows 8.1 with Bing, ami a Windows alacsony árú OEM változata. Ez azt jelenti, hogy az Internet Explorerben a Bing az alapértelmezett kereső, és bár a redmondi cég ez gyakorlatilag ingyen bocsátja a gyártók rendelkezésére, a „rendes, 64 bites asztali oprendszer” funkcióiból nem hiányzik semmi.

Elsőre nem kápráztat el, de ez majd megváltozik. A szigetes kialakítású billentyűzet kicsit érzéketlen, a gombok alig mozognak, de gyorsan meg lehet szokni. A tapipad is szokatlan kicsit, de működik.

satellite_cl10-b_full_product_beauty_01.jpg

 

Teljesítmény és akku üzemidő

A Toshiba igazából nem sok mindent hagyott ki a hardverből. Egy Intel Celeron kétmagos CPU-val és 2 GB memóriával (nem bővíthető) látták el. A Bay Trail processzor és a kisméretű eMMC segítségével a Windows egy ilyen alsó kategóriás géphez képest egyáltalán nem lassú.

A sebességtesztek elég szerény eredményt mutatnak, ugyanakkor a notebook mégsem tűnik lassúnak, ami az eMMC meghajtónak köszönhető. Azért azt figyelembe kell vennünk, hogy a kevés memória és a lassú processzor nem igazán alkalmas több alkalmazás egyidejű és számításigénye szoftverek futtatására. Minden elkezd akadozni, ha mégis megpróbáljuk.

Az érem másik oldala ezzel szemben az, hogy az akkumulátor üzemideje elég hosszú. Kikapcsolt wifivel és alacsony fényerővel az akku nagyjából 9 óráig bírja. A rossz hír az, hogy a 10 csavar és a műanyag eltávolítása után az akkumulátor cserélhető ugyan, de az csak remélhető, hogy több évvel a vásárlás után kapható is lesz majd megfelelő pótakku.

side.jpg

 

A Toshiba Satellite CL10-B-t 11,6 hüvelykes TN kijelzővel látták el. Felbontása a szokásos: 1366x768, a betekintési szög ugyan keskeny, de a képminőség nem rossz. Annak ellenére, hogy a színvisszaadás nem áll a helyzet magaslatán, a fényerősség nem rossz (270 cd/m2 körüli), és a kontrasztarány egy átlagos, hasonló kategóriás notebooknál jobb adat.

A funkciók listája szűkös, de a legfontosabbakat megtaláljuk benne. Egysávos 802.11nes wifi és  Bluetooth 4 adapter, egy HDMI, egy USB 3.0 és egy SD kártyaolvasó a bal oldalon, egy USB 2.0-s port és egy 3,5 mm-es fejhallgató jack a jobb oldalon. A beépített 0,9 megapixeles webkamera videocsevegésre bőven elég.

Összefoglalás

satellite_cl10-b_full_product_02-tree.jpg

Végső soron a Toshiba Satellite CL10-B a Chromebook mezőnyben találja magát. Itt persze vannak jobb kijelzővel ellátott, kicsit jobban kinéző változatok is. Ami miatt a Toshiba mindezeket felülmúlja, az a rugalmas használhatóság. A Windows 8 lehetővé teszi, hogy ne kelljen állandóan felhőalapú alkalmazásokat használni, és ne legyen szükségünk folyamatos wifi kapcsolatra. A Satellite CL10-B azok számára jó választás, akik valami chromebookszerű megoldást keresnek. 85000 forintért egy rendkívül könnyen hordozható notebook igazán megfontolandó.

Szólj hozzá!

A Toshiba L74-es sorozatú tévé bemutatása

2015/03/18. - írta: Roommate

A Toshiba a koreai konkurenciának köszönhetően az elmúlt időszakban nem volt a tévé ipar csúcsán. Ráadásul a legutóbbi hírek szerint eladta a márkát a Compalnak, így a jövőben a Toshiba márkájú tévéket a tajvani cég tervezi, gyártja és értékesíti.
Ennek ellenére a piacon szép számban vannak jó ár-érték arányú Toshiba tévék. Az L74-es sorozat egyébként Red Dot dizájndíjat is nyert korábban, ráadásul a képminősége is kategóriájában a legjobbak közé tartozik.

40_47l7400_front.jpg

Dizájn

A készülék kialakítása alapvetően egyszerű, a kijelző kerete fekete, a talp pedig homokfúvott, ezüstös színű fémből készült.
A gyártó logója a keret bal alsó sarkában található, míg a jobb alsó sarokban találjuk a kör alakú bekapcsológombot. A viszonylag puritán kialakítás ellenére – nyilván a külcsín és a belbecs együttesének értékelése után – a sorozat 2014-ben Red Dot dizájndíjat nyert.  

Hardver

A Toshiba az L74-es készülékben nagy betekintési szögű és fényerős panelt használ. A képfeldolgozási műveletekhez és az okostévé funkciók elvégzéséhez a tévébe egy kétmagos processzort építettek. A feldolgozóegység sebessége elegendőnek tűnik, bár a menüknél némi akadás mutatkozik – ezt a négymagos processzorral ellátott versenytárs készülékeknél nem tapasztaljuk. 

Mindezeken felül a készüléken számos csatlakozót találunk. A 4 HDMI, a 2 USB, az 1 LAN, 1 komponens, 1 SCART és 1 PC csatlakozó mellett a tévében wifi adaptert is találunk. Az egyik HDMI-t MHL funkcióval is ellátták. A sokféle formátumú videofájl lejátszása mellett az egyik USB-re csatlakoztatott merevlemezes meghajtóra a műsorokat rögzíthetjük is.

Képminőség

Tulajdonképpen ez a legfontosabb dolog egy tévénél. A Toshiba nem vitte túlzásba a komplex (sokszor felesleges) képfeldolgozási funkciókat, viszont így nem is csalódunk. A beépített panel remek betekintési szöget és fényerősséget biztosít, ugyanakkor kontrasztarányban és színvisszaadásban nem áll a helyzet magaslatán. A leginkább megjegyzendő dolog a nagy fényerő, a tévé még egy világos szobában is remek képet ad, ráadásul a fényerő emelése nem teszi tönkre a kontrasztot és a színvisszaadást. Összességében az mondható el, hogy a saját kategóriájában az L74 kiváló minőségű képet biztosít.

A Toshiba a koreai konkurenciának köszönhetően az elmúlt időszakban nem volt a tévé ipar csúcsán. Ráadásul a legutóbbi hírek szerint eladta a márkát a Compalnak, így a jövőben a Toshiba márkájú tévéket a tajvani cég tervezi, gyártja és értékesíti.
Ennek ellenére a piacon szép számban vannak jó ár-érték arányú Toshiba tévék. Az L74-es sorozat egyébként Red Dot dizájndíjat is nyert korábban, ráadásul a képminősége is kategóriájában a legjobbak közé tartozik.

Dizájn

rda_winner_2014_line_rgb.jpgA készülék kialakítása alapvetően egyszerű, a kijelző kerete fekete, a talp pedig homokfúvott, ezüstös színű fémből készült. 

A gyártó logója a keret bal alsó sarkában található, míg a jobb alsó sarokban találjuk a kör alakú bekapcsológombot. A viszonylag puritán kialakítás ellenére – nyilván a külcsín és a belbecs együttesének értékelése után – a sorozat 2014-ben Red Dot dizájndíjat nyert.  

Hardver

A Toshiba az L74-es készülékben nagy betekintési szögű és fényerős panelt használ. A képfeldolgozási műveletekhez és az okostévé funkciók elvégzéséhez a tévébe egy kétmagos processzort építettek. A feldolgozóegység sebessége elegendőnek tűnik, bár a menüknél némi akadás mutatkozik – ezt a négymagos processzorral ellátott versenytárs készülékeknél nem tapasztaljuk.

Mindezeken felül a készüléken számos csatlakozót találunk. A 4 HDMI, a 2 USB, az 1 LAN, 1 komponens, 1 SCART és 1 PC csatlakozó mellett a tévében wifi adaptert is találunk. Az egyik HDMI-t MHL funkcióval is ellátták. A sokféle formátumú videofájl lejátszása mellett az egyik USB-re csatlakoztatott merevlemezes meghajtóra a műsorokat rögzíthetjük is.

40_47l7400_left_2.jpgKépminőség

Tulajdonképpen ez a legfontosabb dolog egy tévénél. A Toshiba nem vitte túlzásba a komplex (sokszor felesleges) képfeldolgozási funkciókat, viszont így nem is csalódunk. A beépített panel remek betekintési szöget és fényerősséget biztosít, ugyanakkor kontrasztarányban és színvisszaadásban nem áll a helyzet magaslatán. A leginkább megjegyzendő dolog a nagy fényerő, a tévé még egy világos szobában is remek képet ad, ráadásul a fényerő emelése nem teszi tönkre a kontrasztot és a színvisszaadást. Összességében az mondható el, hogy a saját kategóriájában az L74 kiváló minőségű képet biztosít.

Hangminőség

A legtöbb gyártó vékony készülékeket gyárt, és nem sok figyelmet fordítanak a hangminőségre. Az L74-es hangerőssége elég jó benyomást kelt, persze az erős basszusokkal teli zenével már nehezen birkózik meg. A Toshiba CEVO Audio rendszere jól működik. Persze különálló hangszórókkal jobb eredmény érhetünk el, de ez az eredmény sem rossz.

Felhasználói felület

A Toshiba okostévéinek felhasználói felülete talán a legkevésbé kedvelt funkció. Ugyan működőképes, ám a magyar felületen kevés alkalmazás található. Persze kérdés, hogy ezeket az alkalmazásokat ki mennyire sűrűn használja. A grafika szép, ugyanakkor a készüléktől ebből a szempontból többet vártunk.

Összefoglalás

Az L74 egy-két gyengébb funkciójától eltekintve egy jól megtervezett, a legtöbb szükséges szolgáltatást tartalmazó készülék. A nagy fényerejű és széles betekintési szögű panel jó képminőséget biztosít akkor is, ha a tévét egy világos helyiségben helyezzük el.

Hangminőség

A legtöbb gyártó vékony készülékeket gyárt, és nem sok figyelmet fordítanak a hangminőségre. Az L74-es hangerőssége elég jó benyomást kelt, persze az erős basszusokkal teli zenével már nehezen birkózik meg. A Toshiba CEVO Audio rendszere jól működik. Persze különálló hangszórókkal jobb eredmény érhetünk el, de ez az eredmény sem rossz.

42_47l7400_right_2_premium.jpg

Felhasználói felület

A Toshiba okostévéinek felhasználói felülete talán a legkevésbé kedvelt funkció. Ugyan működőképes, ám a magyar felületen kevés alkalmazás található. Persze kérdés, hogy ezeket az alkalmazásokat ki mennyire sűrűn használja. A grafika szép, ugyanakkor a készüléktől ebből a szempontból többet vártunk.

Összefoglalás

Az L74 egy-két gyengébb funkciójától eltekintve egy jól megtervezett, a legtöbb szükséges szolgáltatást tartalmazó készülék. A nagy fényerejű és széles betekintési szögű panel jó képminőséget biztosít akkor is, ha a tévét egy világos helyiségben helyezzük el.

Szólj hozzá!

Asus Transformer Book T200TA

2015/03/14. - írta: Roommate

Asus Transformer Book T200TA

  • +
    könnyű 2 az 1-ben hibrid
    IPS kijelző
    a felhasználó által is cserélhető HDD a dokkolóban
    Ethernet port

  • -
    mindössze 40 GB szabad SSD tárhely
    gyenge hangszórók
    Micro HDMI és micro USB port
    közepes akku üzemidő

 

Az Asus Transformer Book T200TA (kb. 145000 forintos áron kapható) egy kedvező árú, kompakt, leválasztható IPS kijelzővel ellátott hibrid. Használható laptopként, de a kijelzőt leválasztva azt táblagépként használhatjuk akár útközben is. Ebben a kategóriában kevés kihívója akad, talán a korábban bemutatott Acer Switch 10-et és a Toshiba Click Minit említhetjük meg.

img_426918.jpg
Kialakítás és funkciók

A T200TA, ez a még a billentyűzetet is csatlakoztatva is kompakt notebook itthon 140000 forint körüli áron kapható. Méretei nagyjából 30x20x3,8 cm, és összesen 1,6 kg-ot nyom. Szétszedve a kijelző és a billentyűzet fele-fele olyan vastag, tömegük is nagyjából 80-80 deka. Ugyanúgy, mint elődjénél a képernyőt egyetlen gomb megnyomásával választhatjuk le. A készülékbe az Acer Switch 10-zel ellentétben mechanikus és nem mágneses csatlakozást építettek, ez kicsit biztonságosabbnak tűnik, mint a versenytárs megoldása.

Egy leválasztható tablethez képes sokféle csatlakozóval rendelkezik. Teljes méretű Ethernet portot, egy USB 2.0 és egy USB 3.0 csatlakozót és a billentyűzet dokkolóját találjuk a billentyűzeten. A tabletbe fejhallgató jacket, egy micro HDMI-t, egy micro USB 2.0 portot és egy microSD kártyaolvasót építettek.

Ahogy a legtöbb zárt tablet esetén, a T200TA sem tartalmaz cserélhető SSD-t vagy bővíthető memóriát, ugyanakkor egy 2,5”-os SATA HDD vagy SSD a dokkolóba beszerelhető. Egy csillagcsavarhúzó segítségével mindössze 15 perces munkával bővíthetjük a rendelkezésre álló tárhelyet. Persze a beépített 64 GB-os SSD kiegészítésére szolgáló extra tárhely eléréséhez a tabletet dokkolni kell, ugyanakkor magunkkal vihetjük kedvenc filmjeinket, fotóinkat. Ez egy jó dolog, hiszen az első elindítás után az SSD-n mindössze 40 GB szabad tárhely marad.

A teljes méretű, háttérvilágítással nem rendelkező billentyűzet használata egyszerű, ahogy a középen elhelyezkedő tapipadé is. A 11,6 hüvelykes, 1366x768-as felbontású kijelzőt 10-ujjas érintésvezérléssel is ellátták. Az IPS panel betekintési szöge kiváló, a gyári adatok alapján 178 fok, vagyis gyakorlatilag bárhonnan látható. A YouTube videók és a weboldalak jól néznek ki rajta, az érintésvezérlés is megfelelő. A beépített hangszórók hangereje némileg gyenge, ugyanakkor a tablet fülhallgatóval kiválóan használható.

A gyártó ezt az eszközt Magyarországon 2 év házhozszállításos jótállással kínálja.

Teljesítmény

A T200TA Transformer Bookban egy Intel Atom Z3775 processzort találunk, ebbe az Intel HD grafikást is beépítették. Ez nagyjából egy hasonló Pentium vagy Celeron teljesítményével működik. A mérések alapján a multimédiás teljesítmény is elfogadható. Ha sokszor szerkesztünk képet vagy videókat, akkor inkább egy minimum Core i3-as vagy i5-ös gépet válasszunk, ugyanakkor az Atom teljesítménye a hétköznapi feladatokra megfelelő. Persze a játékok egyszámjegyű képsebességet produkálnak csak, szóval ne is álmodozunk azon, hogy egy egyszerű játéknál ez az eszköz többre alkalmas.

Az akkumulátor üzemideje elfogadható, a mérések alapján nagyjából 5 óra, ami megfelel a hasonló kategóriás berendezések időtartamának.

Az Asus Transformer Book T200TA egy megfelelő leválasztható kijelzővel rendelkező hibrid, ugyanakkor a piacon vannak nagyobb tárkapacitást és hosszabb akkuidőt kínáló modellek hasonló áron.

 

Szólj hozzá!

Toshiba Satellite Click Mini bemutató

2015/03/10. - írta: Roommate

A Toshiba a Satellite Click Mini, 8,9”-os tabletjét a CES-en, Las Vegasban mutatta be idén januárban. Az európai piacokra a tájékoztatás alapján a második negyedévben érkezik, információnk alapján a magyarországi forgalmazás áprilisban kezdődik.

Ez a 2 az 1-ben eszköz fehér és ezüstszínű változatban készül, és a sokat utazók számára jelent ideális választást. Igazából az érintésvezérléssel működő tablet mellé egy billentyűzetet és egy tapipadot is kapunk. Ha összekapcsoljuk őket, egy jól használható, jó minőségű mini laptopot kapunk. Listaára 250 font (nagyjából 100000 forint) körül várható, persze a megjelenésig még sok minden változhat.

Az eszköz tablet részét impozáns kijelzővel látták el. A 8,9 hüvelykes, 1920 x 1200 felbontású IPS LCD mögött egy négymagos 1,33 GHz-es Intel Atom Z3735F processzor dolgozik. A készülékbe 2 GB memóriát és 32 GB-os méretű eMMC háttértárat építettek be. A microSD kártyahely 128 GB-os kártyákat is olvas, így a háttértárat igényeinknek megfelelően bővíthetjük. A hátoldali kamera 5 megapixeles, míg az előlapi 2 MP felbontású.

A tabletre Windows 8.1 with Bing operációs rendszert telepítettek, és az eszközhöz az Office 365 Egyszemélyes változatának egyéves előfizetése mellett 1 TB felhőalapú OneDrive tárhely is jár.

A billentyűzet – ami sokkal inkább egy laptop billentyűzetére hasonlít, nem pedig a sok eszközhöz ajánlott, tokkal egybeépített eszközre – további akkumulátort és egy SD kártyaolvasót is tartalmaz, így a tárhely akár további 128 GB-tal bővíthető. Mindezeken felül a billentyűzetbe teljes méretű USB portot, míg a tabletbe micro USB csatlakozót is építettek. A tabletbe épített micro HDMI port segítségével az eszköz nagy kijelzőhöz is csatlakoztatható.

satellite_click_mini_life_style_04.jpg

A beépített 2 akkumulátornak köszönhetően az üzemidő 16 óra is lehet úgy, hogy ezen idő alatt akár videózhatunk is. Ráadásul az eszköz okosan használja fel a rendelkezésére álló erőforrásokat. Először a billentyűzetbe épített akkumulátort használja el, és annak kimerülése után kezdi csak el a tabletbe épített energiaforrást meríteni, így a tablet önállóan a lehető leghosszabb ideig használható.

Annak ellenére, hogy a Toshiba Satellite Click Mini könnyen elfér a táskában, viszonylag nehéz. A tablet önmagában nincs fél kiló (470 g), ugyanakkor a billentyűzettel összekapcsolva már 1 kilós az eszköz.

A megalapozott vélemény kialakításához kicsit több időre lenne szükség, meg kellene tapasztalni, hogy a Toshiba Satellite Click Mini mennyire praktikus utazás, a mindennapi munka közben, de a jelek biztatóak. Az előzetes ár alapján pedig úgy tűnik, érdemes lehet megvásárolni, hiszen ezzel csökkenthető azon eszközök mennyisége, amit egy üzleti útra vagy nyaralásra mindenképp magunkkal vinnénk.

 

Szólj hozzá!

Acer Switch 10 átalakítható laptop bemutatása

2015/03/06. - írta: Roommate

A piackutató cégek véleménye szerint a közeljövőben (és már manapság is) az átalakítható (2 az 1-ben, hibrid) eszközök előretörése várható. A számok is ezt a tendenciát mutatják. A sokféle gáyrtó többféle módon oldja meg a billentyűzet-táblagép kapcsolatot. Egyesek 360 fokban elforgatható zsanérral, mások speciális, retesszel vagy anélkül működő csatlakozóval látják el eszközeiket. A 100000 forintos kategóriában többféle hibrid van a piacon, persze a teljesítménnyel és tárkapacitással kapcsolatos elvárásaink nem lehetnek túlzóak. A nagy gyártók, a Lenovo, a Dell, a HP, a Toshiba, az Acer stb. egyaránt Intel Atom vagy Pentium alapú változatot kínál, ezek mindegyike egyszerűen alakítható Windows 8-as táblagéppé, ugyanakkor ezek a készülékek egyike sem igazán alkalmas egész napos munkához. Otthoni webezésre, filmezésre, netezgetésre mindegyik jól használható, ugyanakkor ne akarjuk számításigényes alkalmazásokat (grafikai vagy videós programokat, esetleg erősebb játékokat) futtatni.aspireswitch10_sw5-012_sku-zoom-big.png

Az Acer Switch 10 a gyártó elmondása szerint különösen rugalmas használatot tesz lehetővé, és akár 4 különböző üzemmódban is működik. Persze a versenytársak is pont ugyanezt állítják saját megoldásaikról, például a Toshiba is a Radius 11 nevű eszközéről.

A 10,1 hüvelykes kijelzőt egy ún. Snap Hinge tartja. Ez a pánt nagyjából olyan csatlakozókat tartalmaz, amint sok más hibriden is találunk, ugyanakkor itt nem fizikai reteszek, hanem erős mágnesek tartják össze az eszköz két részét. Ezek olyan erősek, hogy a készülék a kijelzőt megfogva is felemelhető.

Míg az Acer Switch 10 sorozat legtöbb modelljében Intel Atom Z3735F processzor található, a nagyobb modelleket már Core i3-as vagy Core-M-es feldolgozóegységekkel szerelték. A különböző változatok egymástól leginkább a kijelző felbontásában (1366x768, 1920x1080, 1280x800), a memória mennyiségében, illetve a beépített meghajtók (SSD és/vagy HDD) kapacitásában különböznek egymástól.

Ahogy a legtöbb hibridnél a billentyűzet kizárólag portokat, esetleg kiegészítő akkumulátort és némely kialakításban beépített meghajtót tartalmaz, így az alapfelszereltséghez tartozó komponensek a „tabletben” találhatók. Ez persze azt is jelenti, hogy notebook üzemmódban a kijelző nehéz, és így az eszköz könnyen feldőlhet, ha nem megfelelő szögben állítjuk azt be. Ez a mágneses megoldás különösen jól használhatónak tűnik, a kijelző lecsatolásához nincs szükség egy bazi nagy retesz átkapcsolására. Versenytársaknál is láttunk egykezes megoldást, ugyanakkor ezek rendszerint magasabb árkategóriás eszközök.

acer_aspire_switch_10_4.jpg

Az Acer Switch 10 készülékháza igényesen kialakított, nincs meg a műanyagérzés. A szigetes elrendezésű billentyűzet kicsit szűkösnek tűnik, bár a főbb gombok (Enter, Shift stb.) elég nagyok. Az érintőlap a kis kialakítás ellenére is jól működik. A kijelző felbontása alapkiépítésben 1280x800 (1366x768-as változat is létezik), ami kevésnek tűnik, ugyanakkor egy ilyen kis átlójú kijelzővel ellátott modellnél ez nem feltétlenül zavaró. A kijelzőn microméretű, a billentyűzeten pedig teljes méretű csatlakozókat találunk, így elképzelhető, hogy adaptereket kell magunkkal vinni, ha több eszközt is egyszerre használnánk.

Az akkumulátor üzemideje átlagos, nagyjából 6 óra, ami egy félnapos utazásra még elegendő, ugyanakkor egy tengerentúli repülőjáraton már bajban lennénk.

07332476-photo-acer-aspire-switch-10_jpg.png

Összefoglalva elmondható, hogy az Acer Switch 10 egy kedvező árú hibrid, a versenytársak nagy részénél olcsóbb, viszont ennek következtében sebességben is némileg kevesebbet kapunk. Mindezek ellenére a mágneses rögzítésnek köszönhetően egyszerűen használható, mint versenytársai nagy része. Egy rövid utazás, vagy egy napközbeni tárgyalás során együtt lehet élni a készülék korlátozott képességeivel, ugyanakkor ez az eszköz nem helyettesítheti maradéktalanul fő számítógépünket.

aspireswitch10_sw5-012_photogallery-02.png

Szólj hozzá!

Toshiba Satellite Radius 11 bemutató

2015/03/02. - írta: Roommate

  • +
    • Kedvező ár
    • Érdekes 2 az 1-ben dizájn
    • erős zsanér,
    • ventilátor nélküli kialakítás
    • Alacsony felbontású kijelző
    • -
      • Korlátozott betekintési szög
      • Rövid akku üzemidő

    A Toshiba Satellite Radius 11 könnyen átalakítható laptopból táblagéppé, ez talán az egyik leginkább megfizethető 11 hüvelykes hibrid, ugyanakkor a tartóssága kívánnivalót hagy maga után.

    Áttekintés

    A tabletpiac csökkenésének nem a phabletek elterjedése az egyetlen oka. A 2 az 1-ben eszközök (mint például a Toshiba Radius 11) rugalmasabb használatot tesznek lehetővé alacsonyabb áron, mint amennyit egy iPadért fizetnél. A Radius 11 a laptopok és a tabletek előnyeivel egyaránt rendelkezik, ráadásul kijelzője 360 fokban elforgatható, ami azt jelenti, hogy a billentyűzet akkor áll rendelkezésre, amikor csak szükség van rá. Amikor meg nincs, simán átforgatható. Az Intel Pentium CPU, 4 GB memóriával és 500 GB-os merevlemezzel felszerelt hibrid elég jól el van látva a pénzünkért, ugyanakkor az akku üzemideje lehetne hosszabb.

    Dizájn 

    Első ránézésre a Toshiba Satellite Radius 11 pont úgy néz ki, mint egy hétköznapi, kagylóhéj formájú notebook. A fedlap ezüstszínű, műanyag, fényes felületű és pontozott mintájú. A Toshiba Radius 11-et kinyitva feltűnik a 11,6 hüvelykes, fekete kerettel ellátott, fényes, érintésérzékeny kijelző, melynek alján található az elengedhetetlen Windows-gomb.

    A matt, ezüstszínű készülékház egy fekete, szigetes elrendezésű billentyűzetet rejt, oldalán találhatók a szükséges csatlakozók, a hangerőszabályzó és a bekapcsológomb.

    satellite_l10w-b_special_shot_with_screen_interstellar.jpg

    A fedlap – és ezzel együtt a kijelző – akár teljesen átforgatható, így az eszközt egy mozdulattal táblagéppé alakíthatjuk. Az elvékonyodó felső és alsó rész miatt a Radius 11 kicsit ormótlanul néz ki tablet módban. Annak ellenére, hogy az eszköz műanyagból készült, a Toshiba mérnökei jól dolgoztak: a zsanér stabil, a fedlap forgatása könnyű és egyenletes. Ráadásul a Radius 11-ben nem található ventilátor, így zenehallgatás vagy filmezés közben sem hallunk zavaró zörejeket a készülékből.

    Az 1,3 kg tömegű, 289 x 199 x 19,9 mm méretű eszköz versenytársai nagy részénél könnyebb.

    satellite_radius_11_l10w-b_laptop_mode_04_with_screen.jpg

    Kijelző

    Egy 11,6”-os notebook és tablet üzemmódban is használható eszközhöz képest a Radius 11 1366x768-as kijelzőjén megjelenő képek elmosódottak és lágyak.

    A Radius 11 kijelzőjének fényereje több mérés alapján is középkategóriás, a mezőny nagyobb részénél fényesebb, ám találunk nála lényegesen nagyobb fényerejűt is. További méréseket elvégezve pedig megállapítható, hogy a készülék színvisszaadása versenytársainál rosszabb.

    satellite_radius_11_l10w-b_audience_mode_beauty_01_with_logo_warranty-1.jpg

    Audió 

    A beépített sztereó hangszórók elég gyenge eredmény produkálnak. Teljes hangerőn recseg és sziszeg. Ráadásul – ahogy a hasonló méretű notebookoknál általában előfordul – a basszus is nagyon kevés. Hangteljesítménye a mezőny átlagát hozza.

    Portok és webkamera

    A kis készülékbe csak kevés port fér, így a bal oldalon mindössze egy USB 3.0 és egy HDMI, a jobb oldalon pedig egy USB 2.0, valamint egy kombó jack csatlakozót találunk. A bal oldalon az USB 3.0 port mellé egy SD kártyaolvasót is beépítettek.

    A szelfik és videohívások számára a Radius 11-et egy 720p-s webkamerával látták el.

    Teljesítmény

    A Radius 11 alacsony specifikációja ellenére a hétköznapi feladatokban (videózás, böngészés stb.) elég jól teljesít. Az Intel Pentium N3540-es CPU, a 4 GB RAM és az 500 GB-os Radius 11-gyel elég teljesítményt nyújt egyszerűbb játékokhoz is.

    satellite_radius_11_l10w-b_audience_mode_01_with_logo_warranty-1.jpg

    Akku üzemidő 

    Annak ellenére, hogy a Radius 11 egy tablethez képest sokkal rugalmasabban használható, az akkumulátor üzemidejével nem vagyunk megelégedve. Néhány versenytársnál ugyan hosszabb ideig bírja, ugyanakkor elmondható, hogy ebből a szempontból a mezőny alján található.

    Szoftver és garancia 

    A Radius 11 egy kicsit több szoftverrel érkezik, mint amennyire első körben szükségünk lehet. Az Asztalon a Toshiba segédprogramjai mellett egy csomó weboldalra mutató közvetlen parancsikon található.

    satellite_radius_11_l10w-b_presentation_mode_beauty_01_with_logo_warranty-1.jpg

    A Toshiba Start Ikon például a cég saját weboldalára mutat, így a felhasználó rengeteg időt veszteget el indításkor, hogy ezeket a parancsikonokat törölje.

    A Radius 11 garanciája viszont felsőkategóriás: a legtöbb hazai üzletben a gyártó már 3 év jótállással és hazai házhozszállítós szervizzel kínálja.

    Értékelés

    A Toshiba Satellite Radius 11 egy viszonylag jó 2 az 1-ben laptop elfogadható áron. A kialakítás erős, nem érezzük olcsónak, ugyanakkor az egyes üzemmódok között könnyen és egyszerűen tudunk váltani. Ugyanakkor sajnos azt is meg kell állapítsuk, hogy kategóriájának nem a legjobb darabja. A Dell Inspiron 11 3000-et némileg jobb kijelzővel látták el, a billentyűzete is kényelmesebb, az akkumulátor üzemideje is hosszabb. A Radius 11 a hétköznapi feladatokra jó választás, ugyanakkor jobb specifikációval rendelkező versenytársat is találunk a piacon. A 3 év garancia viszont egyedülálló, így az eszköz azoknak mindenképp ajánlható, akiknek a hosszú jótállás kiemelkedő fontosságú.

    Szólj hozzá!

    Toshiba Encore Mini bemutató

    2015/02/18. - írta: Roommate

    Áttekintés

    • +
      • Kedvező ár
      • Megfelelő teljesítmény
    • -
      • Alacsony felbontású kijelző
      • Kicsi belső tárhely

     

    Gyors összefoglaló

    A kedvező árú Toshiba Encore Mini nem rossz választás azoknak, akik egy kicsi és könnyű Windows-os tabletre vágynak.

    Az olcsó tabletek általában népszerűek, de egyik gyártó sem tudott olyan Windows-os tabletet készíteni, amivel bekerülhetett volna ebbe a kategóriába. Eddig. Az Intel processzorral felszerelt Toshiba Encore Mini táblagépen Windows 8.1 fut, és az ajánlott végfelhasználói ára Amerikában 119 dollár körül van (adó nélkül). A hazai árakról egyelőre nem kaptunk tájékoztatást.

    Kialakítás

    encore_mini_wt7-c_beauty_02_with_screen.jpgA rendkívül alacsony árú tabletek nem a különleges dizájnról híresek. Ebbe a trendbe illeszkedik a Toshiba Encore Mini is, átlagos formájú eszköz, lekerekített sarkokkal, a teljes előlap üvegből készült, a többi része műanyag, a hátlapja textúrázott fekete színű.

    A kijelző kerete elég nagy, ami persze nem túl szép, ugyanakkor így elég nagy hely jut az akkunak. A 7 hüvelykes tablet így nagyjából 7,8” x 4,7” (kb. 20x12 cm), persze egy kézzel még mindig kényelmesen megtartható.

    Az alig 30 dekás, 1 centi vastag Encore Mini nem különösebben vékony vagy könnyű. Igazából nem kényelmetlen, de nem annyira kicsi, mint szeretnénk.

    Kijelző

    A WSVGA (1024x600) felbontású LCD kijelző átlója 7 hüvelyk. Talán ez a tablet leggyengébb tulajdonsága, a színek zavarosak, a betűk nehezen olvashatók.

    A kijelző kicsi, így minden kicsi rajta. Annak nem jelent gondot, akinek jó a látása, de ha valaki olvasószemüveget hord, akkor a táblagép használata közben mindenképpen viselnie kell.

    Szerencsére a kijelzőn megjelenő billentyűzet elég nagy, így könnyen használható, főleg álló módban. Ez azt jelenti, hogy könnyű megtartani az egyik kézzel, és a másik kéz mutatóujjával egyszerű gépelni.

    Néhányan ódzkodnak egy 7”-os Windows-os tablettől. Annyi biztos, hogy nem feltétlenül ideális választás, de simán működik.

    Gombok és portok

    A tablet tetején egy microSD bővítőhely is található, persze erre nagy szükség is van, hiszen elég kevés tárhely áll alapból rendelkezésünkre.

     

    topedge.jpg

    A Toshiba Encore Mini felső pereme

    A tablet tetején egy micro USB port is található, amivel a készüléket tölteni is lehet. Ha teljes méretű csatlakozóval ellátott eszközöket (külső meghajtót, billentyűzetet stb.) szeretnénk csatlakoztatni, valamilyen adapterre vagy elosztóra is szükségünk van.

    Az teljesen világos, hogy a Toshiba a tablet külsejének tervezésénél nem sok időt fordított a gombokra. Egyszerűen téglalap alakúak, szinte fáj megnyomni őket. Persze nincs belőlük sok, a bekapcsológomb a jobb oldalon és a hangerőszabályzó a tablet tetején.

    Egyetlen hangszórót építettek be a táblagép aljára.

    Sokan esetleg attól félnek, hogy egy ilyen olcsó tablet hogyan képes Windows-t futtatni, de el kell mondjuk, hogy a beépített Intel Atom Z3735G proci megfelelően oldja meg ezt a problémát. Ez a CPU elég teljesítményt nyújt ahhoz, amire a tablet készült: böngészésre, emailezésre, csevegésre és egyszerűbb játékokhoz is.

    encore_mini_wt7-c_full_product_10_with_screen.jpg

    Toshiba Encore Mini Tablet

    A legfontosabb korlát nem a processzor teljesítménye, hanem a beépített háttértár mérete. Nehezen ugyan, de a Microsoft megtalálta a lehetőséget arra, hogyan telepítse a Windows 8.1-et egy mindössze 16 GB-os eszközre, ugyanakkor ennek az is a következménye, hogy semmi másra nem marad hely, a felhasználó számára mindössze 2 GB marad. Ugyan egy microSD kártyára rámásolhatjuk videóinkat és zenéinket, és a Microsoft a tablethez felhőalapú OneDrive-tárhelyet is kínál, de túl sok külső alkalmazást nem tudunk telepíteni.

    Mindezeken felül 1 GB memória is van a táblagépben, bár ez egy átlagos felhasználó számára elég.

    Szoftver

    A rendkívül kevés tárhely miatt a felhasználó nagyjából a Microsoft által előtelepített szoftverekre támaszkodhat. Szerencsére elég sok mindent kapunk a táblagépen. Az Internet Explorerrel böngészhetünk, a Mail alkalmazás pedig személyes és üzleti levelezésünket is képes kezelni. A Windows alkalmazásboltban gyakorlatilag az összes közösségi médiás alkalmazás megtalálható, vagy akár a webes változatokat is használhatjuk tetszésünk szerint.

    Mint általában a Windows 8.1-nél tapasztalhatjuk, van egy csomó alkalmazás, amiket kifejezetten érintésvezérlésre fejlesztettek – pl. nagy gombokkal rendelkeznek -, ugyanakkor másokat még mindig csak a hagyományos, egeres felülettel látták el, így egy 7”-os tableten használatuk kifejezetten nehézkes.

    sideview.jpg

    Toshiba Encore Mini oldalnézet

    A szoftverek között a Microsoft Word, az Excel, és a Powerpoint is megtalálható. A táblagéphez Office 365 előfizetés is jár, ami persze nem túl rossz, ugyanakkor ezek használata 7”-os nem kevés kihívással jár. A menük, a gombok és egyéb képelemek kezelése nehézkes.

    Akku üzemidő

    A legtöbb felhasználó számára kifejezetten fontos, hogy a tablet akár egy napot is kibírjon töltés nélkül. Az Encore Mini többé-kevésbé képes erre.

    A Toshiba azt állítja, hogy az akku üzemideje akár 6 óra, és a tesztek szerint ezt teljesíti is. Persze egynapos egyszerű használatra ez elegendő lehet, ugyanakkor elég alacsony egy táblagép kapacitásához képest. Ez azt jelenti, hogy egy átlagos, vagy kicsit komolyabb felhasználónak mindenképp töltenie kell napközben is.

    A Toshiba Encore Minit gyenge igénybevételre tervezték. Ülünk a kanapén és tévénézés közben megtekintjük emailjeinket, csetelünk barátainkkal stb. Erre a táblagép tökéletesen alkalmas.

    7inch_encore_mini_stand_case_05_with_screen.jpg

    Toshiba Encore Mini egy külön megvásárolható tokkal

    Az ilyen egyszerű felhasználásra tervezett táblagép árának a képességeihez kell alkalmazkodnia. Az Egyesült Államokban a tablet listaára 119 dollár (kb. 55000 forint), ami az eszközt meglehetősen attraktívvá teszi.

    A gyenge kijelző és a kicsi tárhely persze kicsit elrontja a kedvünket, ugyanakkor ebben az árkategóriában ez igazán megfelelőnek tűnik.

     

    Szólj hozzá!

    A Dell üzleti ultrabookja, a Vostro 5470 bemutatása

    2015/02/10. - írta: Roommate

    Bemutatás

    dell-vostro-5470-dv5470n2-4200-4gh50dt3si-11-ezust-laptop-6.jpg

    A vállalat sokféle üzleti notebookot gyárt a kedvező árú eszközöktől egészen a csúcskategóriás modellekig. A 4. generációs Intel Core i3 illetve i5 processzorokkal ellátott Dell Vostro 5470 ultrabook a csúcskategóriát képviseli. Az ár a kialakítástól függ, a 180000 forintos árkategóriától a félmilliós gépekig terjed. Az alapkiépítés egy Intel i3-4030U (1,9 GHz) 4 GB memóriát és 500 GB HDD-t tartalmaz. 2 GB-os NVIDIA GeForce GT 740M videokártyával, operációs rendszer nélkül szállítják.

    Dizájn, a felhasznált anyagok és a készülékház

    A Vostro 5470 Ultrabookok az XPS sorozat kistestvére, és ez az anyaghasználatot is eléggé meghatározza. Ahogy más gyártók hasonló kategóriás modelljeinél is láthatjuk, míg az XPS sorozat tagjai alumíniumból készültek, a Vostrok készülékháza műanyag, egy-két helyen maradt csak meg az alumínium beillesztés. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a készülékek megjelenése meglehetősen hasonló, ugyanakkor tapintásra a műanyag olcsóbb hatást kelt. Az egész úgy néz ki, hogy ez egy olyan laptop, ami drágábbnak néz ki, mint amennyibe valójában kerül.

    A belső részt kétfelé osztották: a csuklótámasz alumíniumból, míg a billentyűzet körüli keret szürke, jellegtelen, matt és olcsó műanyagból készült. Középen a mai trendeknek megfelelő, osztatlan tapipadot találunk. Lévén üzleti modell, közvetlenül a billentyűzet alatt egy ujjlenyomat-olvasót találunk.

    Összességében az mondható el, hogy a készülék vékony és jól kidolgozott. Az ultrabook nem tűnik felső kategóriás modellnek, ugyanakkor a kialakítás tetszetős, már első ránézésre is pozitív érzéseket kelt. Mindennapos használatra tökéletes választásnak tűnik.

    Csatlakozók

    A csatlakozók a készülék bal illetve jobb oldalán találhatók. Találunk rajta Kensington-rést, 3 db USB 3.0 portot, standard méretű SD-kártyahelyet, HDMI, Ethernet és 3,5 mm-es kombó jack aljzatot is.

     dell-side.jpg

    A csatlakozási lehetőségek az ultrabook szabványnak megfelelőek, ugyanakkor semmiféle extrát nem találunk. Természetesen a notebookban a gigabites LAN-kártya mellett kombinált 802.11 bgn és Bluetooth 4.0-s adaptert is találunk.

    Billentyűzet

    A billentyűzet – a korábban elmondottaknak megfelelően – semmi extra, az ilyen méretű notebookoknak megfelelő. Nincs rajta numerikus billentyűzet, ugyanakkor megfelelő méretű, nem kell kis, kényelmetlen gombokat használnunk. A gombok fekete műanyagból készültek, és nem rendelkeznek háttérvilágítással. A gépelés lágy és kényelmes.

    dell-bill1.jpg

    Kijelző

    A 14”-os TN TFT kijelző – ahogy az olcsóbb modellektől megszokhattuk – csak 1366 x 768-as felbontású. Annak ellenére, hogy a betekintési szög lehetne nagyobb is, igazából nem kényelmetlen használni sem az asztalra téve, sem a térdünkre fektetve.

    A kijelző elég fényerős, így szinte bármilyen fényviszonyok mellett is nehézségek nélkül használható. Ugyanakkor a kijelző fényes, így a környezeti fények visszatükröződnek, ami néha zavaró lehet.

    Összességében elmondható, hogy a kijelző színeivel nincs gond, ugyanakkor a felbontás elég kicsi. Ebben az árkategóriában azonban a konkurencia is hasonló paraméterű kijelzőt kínál, így a Dellnek sem kell szégyenkeznie.

     dell-vostro-5470-168444-ezust-laptop-7.jpg

    Audió

    A laptop a kategóriájának megfelelő, átlagos hangkártyával rendelkezik. Nem igazán hallunk különbséget akkor, ha mp3 formátumú (320 kbit/s bitsebességű) vagy veszteségmentesen tömörített hangot hallgatunk. Játékok és filmnézés közben kinyílik a hangtér, és kellemes, virtuális térhatású hang hallható.  

    A Dell Vostro 5470 egy másfél wattos sztereó hangszórópárral és egy 2 wattos mélysugárzóval rendelkezik. Annak ellenére, hogy ez a teljesítmény filmnézésre megfelelő lehet, azt kell mondjuk, hogy a hangminőséget leginkább a mélynyomó befolyásolja. A sztereó hangszórók ereje nem lenne önmagában elegendő. Vagyis ha moziznánk, akkor keressünk egy csendesebb helyet, és ne emeljük a hangerőt 60% fölé.

    Teljesítmény

    A megvizsgált Vostro 5470-et 4. generációs Intel Core i3-4010U processzorral látták el. Ez egy alacsony feszültségű változat, nincs benne Turbo Boost funkció, ami némileg hosszabb akkuidőt, ugyanakkor valamennyivel kisebb teljesítményt eredményez. A NVIDIA GeForce GT 740M 2 GB DDR3 videokártya még akár játékokhoz is elegendő.

    A beépített 4 GB DDR3L 1600 MHz memória ebben a kategóriában megfelelőnek tekinthető, ráadásul ez akár 8 GB-ig bővíthető. A beépített 500 GB-os (5400 rpm) HDD a hétköznapi munkához, játékhoz elegendő tárhelyet biztosít, ugyanakkor fotóink és videóink számára nem árt egy nagyobb kapacitású külső eszköz beszerzése.

    A teljesítményről általában elmondható, hogy a a gép a hétköznapi feladatokra, böngészésre, szövegszerkesztésre, fotó- és videoszerkesztésre, sőt, játékra is megfelelően használható. Persze egy nagyobb processzorral jobb eredmény érhető el.

    Összegzés

    Összességében elmondható, hogy a Dell Vostro 5470 ultrabook egy sikeres modell. Feltéve, ha minimális összegből szeretnénk még elfogadható teljesítményt. A kialakítás során kötött kompromisszumok nagyrészt nem mentek a minőség rovására, a készülékház jó minőségű hardver benyomását kelti. 

    Szólj hozzá!
    süti beállítások módosítása