Toshiba Encore Mini bemutató

2015/02/18. - írta: Roommate

Áttekintés

  • +
    • Kedvező ár
    • Megfelelő teljesítmény
  • -
    • Alacsony felbontású kijelző
    • Kicsi belső tárhely

 

Gyors összefoglaló

A kedvező árú Toshiba Encore Mini nem rossz választás azoknak, akik egy kicsi és könnyű Windows-os tabletre vágynak.

Az olcsó tabletek általában népszerűek, de egyik gyártó sem tudott olyan Windows-os tabletet készíteni, amivel bekerülhetett volna ebbe a kategóriába. Eddig. Az Intel processzorral felszerelt Toshiba Encore Mini táblagépen Windows 8.1 fut, és az ajánlott végfelhasználói ára Amerikában 119 dollár körül van (adó nélkül). A hazai árakról egyelőre nem kaptunk tájékoztatást.

Kialakítás

encore_mini_wt7-c_beauty_02_with_screen.jpgA rendkívül alacsony árú tabletek nem a különleges dizájnról híresek. Ebbe a trendbe illeszkedik a Toshiba Encore Mini is, átlagos formájú eszköz, lekerekített sarkokkal, a teljes előlap üvegből készült, a többi része műanyag, a hátlapja textúrázott fekete színű.

A kijelző kerete elég nagy, ami persze nem túl szép, ugyanakkor így elég nagy hely jut az akkunak. A 7 hüvelykes tablet így nagyjából 7,8” x 4,7” (kb. 20x12 cm), persze egy kézzel még mindig kényelmesen megtartható.

Az alig 30 dekás, 1 centi vastag Encore Mini nem különösebben vékony vagy könnyű. Igazából nem kényelmetlen, de nem annyira kicsi, mint szeretnénk.

Kijelző

A WSVGA (1024x600) felbontású LCD kijelző átlója 7 hüvelyk. Talán ez a tablet leggyengébb tulajdonsága, a színek zavarosak, a betűk nehezen olvashatók.

A kijelző kicsi, így minden kicsi rajta. Annak nem jelent gondot, akinek jó a látása, de ha valaki olvasószemüveget hord, akkor a táblagép használata közben mindenképpen viselnie kell.

Szerencsére a kijelzőn megjelenő billentyűzet elég nagy, így könnyen használható, főleg álló módban. Ez azt jelenti, hogy könnyű megtartani az egyik kézzel, és a másik kéz mutatóujjával egyszerű gépelni.

Néhányan ódzkodnak egy 7”-os Windows-os tablettől. Annyi biztos, hogy nem feltétlenül ideális választás, de simán működik.

Gombok és portok

A tablet tetején egy microSD bővítőhely is található, persze erre nagy szükség is van, hiszen elég kevés tárhely áll alapból rendelkezésünkre.

 

topedge.jpg

A Toshiba Encore Mini felső pereme

A tablet tetején egy micro USB port is található, amivel a készüléket tölteni is lehet. Ha teljes méretű csatlakozóval ellátott eszközöket (külső meghajtót, billentyűzetet stb.) szeretnénk csatlakoztatni, valamilyen adapterre vagy elosztóra is szükségünk van.

Az teljesen világos, hogy a Toshiba a tablet külsejének tervezésénél nem sok időt fordított a gombokra. Egyszerűen téglalap alakúak, szinte fáj megnyomni őket. Persze nincs belőlük sok, a bekapcsológomb a jobb oldalon és a hangerőszabályzó a tablet tetején.

Egyetlen hangszórót építettek be a táblagép aljára.

Sokan esetleg attól félnek, hogy egy ilyen olcsó tablet hogyan képes Windows-t futtatni, de el kell mondjuk, hogy a beépített Intel Atom Z3735G proci megfelelően oldja meg ezt a problémát. Ez a CPU elég teljesítményt nyújt ahhoz, amire a tablet készült: böngészésre, emailezésre, csevegésre és egyszerűbb játékokhoz is.

encore_mini_wt7-c_full_product_10_with_screen.jpg

Toshiba Encore Mini Tablet

A legfontosabb korlát nem a processzor teljesítménye, hanem a beépített háttértár mérete. Nehezen ugyan, de a Microsoft megtalálta a lehetőséget arra, hogyan telepítse a Windows 8.1-et egy mindössze 16 GB-os eszközre, ugyanakkor ennek az is a következménye, hogy semmi másra nem marad hely, a felhasználó számára mindössze 2 GB marad. Ugyan egy microSD kártyára rámásolhatjuk videóinkat és zenéinket, és a Microsoft a tablethez felhőalapú OneDrive-tárhelyet is kínál, de túl sok külső alkalmazást nem tudunk telepíteni.

Mindezeken felül 1 GB memória is van a táblagépben, bár ez egy átlagos felhasználó számára elég.

Szoftver

A rendkívül kevés tárhely miatt a felhasználó nagyjából a Microsoft által előtelepített szoftverekre támaszkodhat. Szerencsére elég sok mindent kapunk a táblagépen. Az Internet Explorerrel böngészhetünk, a Mail alkalmazás pedig személyes és üzleti levelezésünket is képes kezelni. A Windows alkalmazásboltban gyakorlatilag az összes közösségi médiás alkalmazás megtalálható, vagy akár a webes változatokat is használhatjuk tetszésünk szerint.

Mint általában a Windows 8.1-nél tapasztalhatjuk, van egy csomó alkalmazás, amiket kifejezetten érintésvezérlésre fejlesztettek – pl. nagy gombokkal rendelkeznek -, ugyanakkor másokat még mindig csak a hagyományos, egeres felülettel látták el, így egy 7”-os tableten használatuk kifejezetten nehézkes.

sideview.jpg

Toshiba Encore Mini oldalnézet

A szoftverek között a Microsoft Word, az Excel, és a Powerpoint is megtalálható. A táblagéphez Office 365 előfizetés is jár, ami persze nem túl rossz, ugyanakkor ezek használata 7”-os nem kevés kihívással jár. A menük, a gombok és egyéb képelemek kezelése nehézkes.

Akku üzemidő

A legtöbb felhasználó számára kifejezetten fontos, hogy a tablet akár egy napot is kibírjon töltés nélkül. Az Encore Mini többé-kevésbé képes erre.

A Toshiba azt állítja, hogy az akku üzemideje akár 6 óra, és a tesztek szerint ezt teljesíti is. Persze egynapos egyszerű használatra ez elegendő lehet, ugyanakkor elég alacsony egy táblagép kapacitásához képest. Ez azt jelenti, hogy egy átlagos, vagy kicsit komolyabb felhasználónak mindenképp töltenie kell napközben is.

A Toshiba Encore Minit gyenge igénybevételre tervezték. Ülünk a kanapén és tévénézés közben megtekintjük emailjeinket, csetelünk barátainkkal stb. Erre a táblagép tökéletesen alkalmas.

7inch_encore_mini_stand_case_05_with_screen.jpg

Toshiba Encore Mini egy külön megvásárolható tokkal

Az ilyen egyszerű felhasználásra tervezett táblagép árának a képességeihez kell alkalmazkodnia. Az Egyesült Államokban a tablet listaára 119 dollár (kb. 55000 forint), ami az eszközt meglehetősen attraktívvá teszi.

A gyenge kijelző és a kicsi tárhely persze kicsit elrontja a kedvünket, ugyanakkor ebben az árkategóriában ez igazán megfelelőnek tűnik.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://showroom.blog.hu/api/trackback/id/tr477177497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása