A Toshiba Satellite P50t-B bemutatása

2015/04/06. - írta: Roommate

  • +

o    Fantasztikus 4K Ultra HD kijelző.

o    Technicolor által tanúsított segédletek kalibráláshoz

o    Harman/Kardon hangszórók, DTS hangzásjavítás

o    Az Intel Core i7 processzornak és az Nvidia grafikus egységnek köszönhetően stabil teljesítmény.

  • -

o    Fantasztikus 4K Ultra HD kijelző.

o    Technicolor által tanúsított segédletek kalibráláshoz

A Toshiba Satellite P50t-B asztaligép-helyettesítő laptop a 4K felbontású (3840x2160) kijelzőnek köszönhetően szinte azonnal rabul ejt, ugyanakkor azok számára ideális választás, akiknek munkájukhoz vagy szórakozáshoz az UHD felbontás elengedhetetlen.

satellite_p50-b_lifestyle_image_apr2014.jpg

A notebookgyártók legújabb versenye a kijelzők felbontásában zajlik. Az Apple Retine Display volt az első a sorban, mostanra pedig az egyre nagyobb pixelsűrűség felé haladunk. A Toshiba tavaly áprilisi bejelentésével a gyártók között elsőként jelentetett meg UHD kijelzős laptopot, nagyjából fél évvel később pedig az Acer is kihozta saját modelljét. Valószínűleg ezt már nem nagyon lehet fokozni, hisz ehhez a felbontáshoz is alig-alig van tartalom. Persze a P50t laptop kijelzője kiváló, és ez a felsőkategóriás asztaligép-helyettesítő notebook a kreatív profik kiváló munkaeszköze, valamint a 4K-fanatikusok kedvenc játékszere lehet.

Kialakítás
A kellemes kinézetű készülékházat nagyobb részt szálcsiszolt alumíniumból alakították ki, csak a szigetes elrendezésű billentyűzet, a kijelző kerete, valamint az alsó lemez van műanyagból. A dizájn meglehetősen hasonlít a Toshiba Kirabook modelljéhez. A mintegy 37x25x2,8 cm méretű, 2,2 kg tömegű laptopot akár ultrabooknak is megfelelne, ugyanakkor elég nagy ahhoz, hogy prémium asztaligép-helyettesítőként tekintsünk rá.

A kijelző tiszta és éles, a színei – a Chroma Tune kalibrációs szoftvernek köszönhetően - valósághűek. A színhűséget a Technicolor tanúsítvány is garantálja. Tulajdonképpen ez mennyivel jobb, mint a „hagyományos”, Full HD (1080p) felbontás? Ha a kijelzőt négy egyenlő részre osztjuk, akkor minden egyes rész önmagában is Full HD (1920x1080) felbontású. Ez felbontás sokkal nagyobb, mint a piacon kapható HD+ (1600x900) vagy akár a Retina kijelzővel ellátott készülékeké.

Ez a felbontás tökéletes lenne UHD felbontású filmek megtekintésére, ugyanakkor alig-alig található ilyen tartalom a piacon, a hírek szerint 4K tévéadás pedig 2016-ra várható Európában. A jóslatok szerint 2020-ra is csak mintegy 200 UHD tévéadó lesz elérhető. Ugyanakkor valószínűleg a tartalom-előállítókat érdekli majd ez a kijelző és nem a tévézőket. Fényképészek, videósok ezek után akár útközben is valósághű felbontásban tekinthetik meg a gyártott tartalmat. Néhány skálázási probléma azért előkerül, nem minden Windows 8 alkalmazást készítettek fel eddig erre a felbontásra. A kisméretű szövegek általános problémát jelentenek, de a legtöbb ilyen a kijelző beállításával megoldható. A Satellite P50t-t természetesen tízujjas érintés- és gesztusvezérléssel is ellátták.

A kijelző alatt egy pár Harman/Kardon hangszóró is található, így a hangrendszer minősége nem marad el a kijelzőjétől. A tesztek során kristálytiszta hangzás tapasztalható. A teljes méretű, szigetes elrendezésű billentyűzetet numerikus kiegészítéssel és led háttérvilágítással is ellátták. A tapipad pedig a Windows 8 gesztusvezérlő funkcióit támogatja.

Funkciók
A Satellite P50t-t négy darab USB 3.0 porttal (ezek közül egy Sleep-and-Charge funkcióval is rendelkezik), egy HDMI kimenettel (4K támogatással) és egy Gigabit LAN csatlakozóval is rendelkezik. A laptop elülső élén egy SD kártyahely is található, valamint a készülék bal oldalára egy tálcás, Blu-Ray meghajtót szereltek. A kétsávos, 802.11ac wifi és a Bluetooth 4.0 adapter szériatartozék ebben a kategóriában. Az Intel WiDi 2.0 funkció segítségével a tartalmakat vezetékek használata nélkül jeleníthetjük meg egy erre alkalmas tévén.

p50-side.jpg

 

A Toshiba a Satellite P50t itthon kapható változatát 1 TB (+8 GB) SSHD meghajtóval látták el, így a rendszer betöltése viszonylag gyors, és elegendő tárterület is rendelkezésünkre áll. Előbb-utóbb azért ez az 1 TB is megtelik, hiszen a nagy felbontású videók sok tárhelyet foglalnak. Szóval, ha a 4K-s kijelzőt teljesen ki szeretnénk használni, érdemes lehet egy külső meghajtót is beszerezni.

A gyártó Magyarországon 3 év jótállást vállal a gépre házhozszállítással, így hiba esetén csak a szervizek egyikét kell felhívnunk, akik futárt küldenek a hibás eszközért, majd javítás után vissza is szállítják.

Teljesítmény
A Satellite P50t-B nem csak egy gyönyörű kijelző. A gépbe egy 2,5 GHz-es Intel Core i7-4710HQ, négymagos processzort, 16 GB memóriát és egy AMD Radeon R9 M265X videokártyát szereltek. Ezek együttese figyelemre méltó teljesítményt nyújt.

Az AMD-kártya elég sokat dolgozik pusztán azzal, hogy meghajtja a 4K-s kijelzőt, ugyanakkor még mindig marad ereje számításigényes grafikák renderelésére is.

A Satellite P50t-B leggyengébb pontja az akkumulátor üzemideje. A mért adatok a hasonló kategóriás gépeket is alulmúlják, ugyanakkor messze rövidebb időtartam áll rendelkezésünkre, mint egy 15”-os Apple MacBook Pro használata esetén. Ez persze a 4K-s kijelző támogatásával megmagyarázható, mégis kiábrándító.

Vélemény

A Toshiba Satellite P50t-B nagy teljesítményével, ügyes kialakításával és gyönyörű kijelzőjével egy igazán nagyszerű notebook, versenytársait előtt jár, ugyanakkor a rövid akku üzemidő komolyan kiábrándító. A hosszú akkuidőnek és a kiváló teljesítménynek köszönhetően valószínűleg sokak kedvence marad az Apple MacBook Pro, ugyanakkor még az almás noti Retina kijelzője sem 4K felbontású, így a Toshiba Satellite P50t-B azok számára ideális, akik nem érik be kevesebbel, mint a 4K felbontás.

satellite_p50-b_full_product_04_feb2014-tree.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://showroom.blog.hu/api/trackback/id/tr747254077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása