A Dell üzleti ultrabookja, a Vostro 5470 bemutatása

2015/02/10. - írta: Roommate

Bemutatás

dell-vostro-5470-dv5470n2-4200-4gh50dt3si-11-ezust-laptop-6.jpg

A vállalat sokféle üzleti notebookot gyárt a kedvező árú eszközöktől egészen a csúcskategóriás modellekig. A 4. generációs Intel Core i3 illetve i5 processzorokkal ellátott Dell Vostro 5470 ultrabook a csúcskategóriát képviseli. Az ár a kialakítástól függ, a 180000 forintos árkategóriától a félmilliós gépekig terjed. Az alapkiépítés egy Intel i3-4030U (1,9 GHz) 4 GB memóriát és 500 GB HDD-t tartalmaz. 2 GB-os NVIDIA GeForce GT 740M videokártyával, operációs rendszer nélkül szállítják.

Dizájn, a felhasznált anyagok és a készülékház

A Vostro 5470 Ultrabookok az XPS sorozat kistestvére, és ez az anyaghasználatot is eléggé meghatározza. Ahogy más gyártók hasonló kategóriás modelljeinél is láthatjuk, míg az XPS sorozat tagjai alumíniumból készültek, a Vostrok készülékháza műanyag, egy-két helyen maradt csak meg az alumínium beillesztés. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a készülékek megjelenése meglehetősen hasonló, ugyanakkor tapintásra a műanyag olcsóbb hatást kelt. Az egész úgy néz ki, hogy ez egy olyan laptop, ami drágábbnak néz ki, mint amennyibe valójában kerül.

A belső részt kétfelé osztották: a csuklótámasz alumíniumból, míg a billentyűzet körüli keret szürke, jellegtelen, matt és olcsó műanyagból készült. Középen a mai trendeknek megfelelő, osztatlan tapipadot találunk. Lévén üzleti modell, közvetlenül a billentyűzet alatt egy ujjlenyomat-olvasót találunk.

Összességében az mondható el, hogy a készülék vékony és jól kidolgozott. Az ultrabook nem tűnik felső kategóriás modellnek, ugyanakkor a kialakítás tetszetős, már első ránézésre is pozitív érzéseket kelt. Mindennapos használatra tökéletes választásnak tűnik.

Csatlakozók

A csatlakozók a készülék bal illetve jobb oldalán találhatók. Találunk rajta Kensington-rést, 3 db USB 3.0 portot, standard méretű SD-kártyahelyet, HDMI, Ethernet és 3,5 mm-es kombó jack aljzatot is.

 dell-side.jpg

A csatlakozási lehetőségek az ultrabook szabványnak megfelelőek, ugyanakkor semmiféle extrát nem találunk. Természetesen a notebookban a gigabites LAN-kártya mellett kombinált 802.11 bgn és Bluetooth 4.0-s adaptert is találunk.

Billentyűzet

A billentyűzet – a korábban elmondottaknak megfelelően – semmi extra, az ilyen méretű notebookoknak megfelelő. Nincs rajta numerikus billentyűzet, ugyanakkor megfelelő méretű, nem kell kis, kényelmetlen gombokat használnunk. A gombok fekete műanyagból készültek, és nem rendelkeznek háttérvilágítással. A gépelés lágy és kényelmes.

dell-bill1.jpg

Kijelző

A 14”-os TN TFT kijelző – ahogy az olcsóbb modellektől megszokhattuk – csak 1366 x 768-as felbontású. Annak ellenére, hogy a betekintési szög lehetne nagyobb is, igazából nem kényelmetlen használni sem az asztalra téve, sem a térdünkre fektetve.

A kijelző elég fényerős, így szinte bármilyen fényviszonyok mellett is nehézségek nélkül használható. Ugyanakkor a kijelző fényes, így a környezeti fények visszatükröződnek, ami néha zavaró lehet.

Összességében elmondható, hogy a kijelző színeivel nincs gond, ugyanakkor a felbontás elég kicsi. Ebben az árkategóriában azonban a konkurencia is hasonló paraméterű kijelzőt kínál, így a Dellnek sem kell szégyenkeznie.

 dell-vostro-5470-168444-ezust-laptop-7.jpg

Audió

A laptop a kategóriájának megfelelő, átlagos hangkártyával rendelkezik. Nem igazán hallunk különbséget akkor, ha mp3 formátumú (320 kbit/s bitsebességű) vagy veszteségmentesen tömörített hangot hallgatunk. Játékok és filmnézés közben kinyílik a hangtér, és kellemes, virtuális térhatású hang hallható.  

A Dell Vostro 5470 egy másfél wattos sztereó hangszórópárral és egy 2 wattos mélysugárzóval rendelkezik. Annak ellenére, hogy ez a teljesítmény filmnézésre megfelelő lehet, azt kell mondjuk, hogy a hangminőséget leginkább a mélynyomó befolyásolja. A sztereó hangszórók ereje nem lenne önmagában elegendő. Vagyis ha moziznánk, akkor keressünk egy csendesebb helyet, és ne emeljük a hangerőt 60% fölé.

Teljesítmény

A megvizsgált Vostro 5470-et 4. generációs Intel Core i3-4010U processzorral látták el. Ez egy alacsony feszültségű változat, nincs benne Turbo Boost funkció, ami némileg hosszabb akkuidőt, ugyanakkor valamennyivel kisebb teljesítményt eredményez. A NVIDIA GeForce GT 740M 2 GB DDR3 videokártya még akár játékokhoz is elegendő.

A beépített 4 GB DDR3L 1600 MHz memória ebben a kategóriában megfelelőnek tekinthető, ráadásul ez akár 8 GB-ig bővíthető. A beépített 500 GB-os (5400 rpm) HDD a hétköznapi munkához, játékhoz elegendő tárhelyet biztosít, ugyanakkor fotóink és videóink számára nem árt egy nagyobb kapacitású külső eszköz beszerzése.

A teljesítményről általában elmondható, hogy a a gép a hétköznapi feladatokra, böngészésre, szövegszerkesztésre, fotó- és videoszerkesztésre, sőt, játékra is megfelelően használható. Persze egy nagyobb processzorral jobb eredmény érhető el.

Összegzés

Összességében elmondható, hogy a Dell Vostro 5470 ultrabook egy sikeres modell. Feltéve, ha minimális összegből szeretnénk még elfogadható teljesítményt. A kialakítás során kötött kompromisszumok nagyrészt nem mentek a minőség rovására, a készülékház jó minőségű hardver benyomását kelti. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://showroom.blog.hu/api/trackback/id/tr977179651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása