Toshiba Satellite CL10-B bemutató

2015/03/25. - írta: Roommate

A Microsoft „Chromebookja”– A Toshiba kedvező árú laptopja kis kapacitású belső meghajtóval és 100 GB felhőalapú tárhellyel

+
Kedvező ár
A működéshez nem elengedhetetlen az internetkapcsolat

-
Korlátozott képességek
Nincs benne beépített mobilnetes modem

satellite_cl10-b_with_speaker_tysp3eu_black_01.jpg

Tulajdonképpen a Windows 8 ölte meg a netbookokat. A Windows 7 Starter megszűnésével az olcsó, kisméretű gépek is eltűntek a boltok polcairól. Erre jött a Google, és örömmel betöltötte a piaci rést Chromebookjaival. A Microsoft erre elkezdte a visszavágást, megjelentek az olcsó, kompakt, felhőalapú hibridek és tabletek. A Toshiba Satellite CL10-B az ezen koncepció alapján készült eszközök egyik első darabja.

satellite_cl10-b_full_product_01_ms.jpg

Sok szempontból a Toshiba Satellite CL10-B kiköpött Chromebook. Fekete és ezüstszínű műanyagból készült, és egy 85-90000 forintos laptophoz képest meglepően attraktív. Mindössze 1,1 kg, nagyjából 30x20 cm és 2 centi vastag, így tökéletesen elfér a táskában, egész nap magunkkal vihetjük. Úgy tűnik, néhány évet biztosan kibír: az anyaghasználat és az összeépítés is kiváló, a tartós érzetű zsanér és a masszív kialakítás mindenképp megnyugtató.

A másik, kívülről nem látható hasonlóság, hogy a Toshiba a CL10-B-t egy rendkívül kisméretű 32 GB-os eMMC belső meghajtóval látta el, amiből az operációs rendszer és a helyreállító partíció telepítése után alig 14 GB marad. Persze ez elsőre nagyon kevésnek tűnik, ugyanakkor a Microsoft a Toshiba Satellite CL10-B-hez 100 GB felhőalapú OneDrive tárhelyet kínál 2 évre. Ezen időszak letelte után a Microsoft jelenlegi árlistája szerint egy ekkora méretű tárterület havi 580 forintba kerül. Ha ezt nem fizetjük elő, akkor az ingyenes, 15 GB-os helyet tudjuk használni.

satellite_cl10-b_full_product_04_with_logo.jpg

 

Mégsem Chromebook

A versenytárs rendkívül alacsony árú Windows-os eszközökkel (pl. az Asus Transformer Book T100-zal) ellentétben a Toshiba CL10-B-hez nem mellékelik a Microsoft Office 365-öt, csak a OneDrive előfizetéshez járó online változatot használhatjuk. Így amíg van Wifi, Word, Excel, OneNote és PowerPoint dokuemntumok készítése, szerkesztése, olvasása nem lehet gond. Persze a Google Docs-ot is használhatjuk kedvünk szerint. És ezzel be is fejeződött a hasonlóság. Ez az eszköz nem kizárólag felhőalapú Windows-t használ. A telepített változat a Windows 8.1 with Bing, ami a Windows alacsony árú OEM változata. Ez azt jelenti, hogy az Internet Explorerben a Bing az alapértelmezett kereső, és bár a redmondi cég ez gyakorlatilag ingyen bocsátja a gyártók rendelkezésére, a „rendes, 64 bites asztali oprendszer” funkcióiból nem hiányzik semmi.

Elsőre nem kápráztat el, de ez majd megváltozik. A szigetes kialakítású billentyűzet kicsit érzéketlen, a gombok alig mozognak, de gyorsan meg lehet szokni. A tapipad is szokatlan kicsit, de működik.

satellite_cl10-b_full_product_beauty_01.jpg

 

Teljesítmény és akku üzemidő

A Toshiba igazából nem sok mindent hagyott ki a hardverből. Egy Intel Celeron kétmagos CPU-val és 2 GB memóriával (nem bővíthető) látták el. A Bay Trail processzor és a kisméretű eMMC segítségével a Windows egy ilyen alsó kategóriás géphez képest egyáltalán nem lassú.

A sebességtesztek elég szerény eredményt mutatnak, ugyanakkor a notebook mégsem tűnik lassúnak, ami az eMMC meghajtónak köszönhető. Azért azt figyelembe kell vennünk, hogy a kevés memória és a lassú processzor nem igazán alkalmas több alkalmazás egyidejű és számításigénye szoftverek futtatására. Minden elkezd akadozni, ha mégis megpróbáljuk.

Az érem másik oldala ezzel szemben az, hogy az akkumulátor üzemideje elég hosszú. Kikapcsolt wifivel és alacsony fényerővel az akku nagyjából 9 óráig bírja. A rossz hír az, hogy a 10 csavar és a műanyag eltávolítása után az akkumulátor cserélhető ugyan, de az csak remélhető, hogy több évvel a vásárlás után kapható is lesz majd megfelelő pótakku.

side.jpg

 

A Toshiba Satellite CL10-B-t 11,6 hüvelykes TN kijelzővel látták el. Felbontása a szokásos: 1366x768, a betekintési szög ugyan keskeny, de a képminőség nem rossz. Annak ellenére, hogy a színvisszaadás nem áll a helyzet magaslatán, a fényerősség nem rossz (270 cd/m2 körüli), és a kontrasztarány egy átlagos, hasonló kategóriás notebooknál jobb adat.

A funkciók listája szűkös, de a legfontosabbakat megtaláljuk benne. Egysávos 802.11nes wifi és  Bluetooth 4 adapter, egy HDMI, egy USB 3.0 és egy SD kártyaolvasó a bal oldalon, egy USB 2.0-s port és egy 3,5 mm-es fejhallgató jack a jobb oldalon. A beépített 0,9 megapixeles webkamera videocsevegésre bőven elég.

Összefoglalás

satellite_cl10-b_full_product_02-tree.jpg

Végső soron a Toshiba Satellite CL10-B a Chromebook mezőnyben találja magát. Itt persze vannak jobb kijelzővel ellátott, kicsit jobban kinéző változatok is. Ami miatt a Toshiba mindezeket felülmúlja, az a rugalmas használhatóság. A Windows 8 lehetővé teszi, hogy ne kelljen állandóan felhőalapú alkalmazásokat használni, és ne legyen szükségünk folyamatos wifi kapcsolatra. A Satellite CL10-B azok számára jó választás, akik valami chromebookszerű megoldást keresnek. 85000 forintért egy rendkívül könnyen hordozható notebook igazán megfontolandó.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://showroom.blog.hu/api/trackback/id/tr87191981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása