Toshiba Satellite Click Mini - végre kézben

2015/05/30. - írta: Roommate

A 2 az 1-ben eszközök virágkorukat élik, a gyártók egyre újabb fejlesztésű modelleket mutatnak be. Mindig örömünkre szolgál, ha kedvező árú, ám sokféle funkcióval rendelkező modellel találkozunk. A Toshiba Click Mini igazából egy tablet, melyhez egy plusz USB-porttal és külső akkumulátorral ellátott külső dokkoló jár.

comparison.jpgA kedvező ár ellenére a Click Minit 8,9 hüvelykes IPS kijelzővel látták el. Az akkumulátor(ok) üzemideje hosszú (a gyári adatok szerint akár 13 óra), ráadásul a kis eszköz elég könnyű. Persze a legjobb az egészben az, hogy a dokkolót nem feltétlenül kell magunkkal vinnünk, a tablet önállóan is használható, persze ilyenkor az érintésvezérlésre és a virtuális billentyűzetre kell hagyatkoznunk.

A készüléket az alábbiak szerint vizsgáltuk meg:

  • a csomag tartalma,
  • kialakítás,
  • kijelző és hang,
  • szoftver,
  • akkumulátor,
  • következtetés.

A csomag tartalma

A csomagban az eszköz mellett egy kisebb tápegységet, egy USB-kábelt, a leírásokat és egy egyszerű tokot találunk.

csomagtartalom-dsc02928.png

Kialakítás

A Toshiba Satellite Click Mini műanyagból készült. Két részből áll: a kijelzőből (tabletből) és a dokkolóból (billentyűzetből). A Toshiba alacsonyan akarta tartani az árát, ezért nyilvánvaló, hogy a gyártás során nem prémium alapanyagokat használnak.  

Kezdjük a tablet bemutatását a hátlappal. A burkolat fehér, matt műanyag, természetesen rajta az Intel matricája, nehogy elfelejtsük, hogy benne Intel Atom processzor dolgozik. Itt található még a az 5 MP-es hátlapi kamera érzékelője is. Az előlapon a 2 MP-es kamera érzékelője, valamint a 8,9 hüvelykes kijelző található. A vastag keret manapság már idejétmúltnak tűnik, és a régi, katódsugárcsöves monitorok arányaira emlékeztet. Oldalról bill.pngrátekintve a tablet nem vastag (8,9 mm), míg dokkolóval együtt is alig 2 centi (19,9 mm). Itt találhatók a kezelőgombok (hangerő, Windows-gomb) és a csatlakozók (HDMI, kártyaolvasó, fejhallgató, micro USB). Szokás szerint a tablet aljába építették a 2 hangszórót, valamint a dokkolócsatlakozót is. A dokkolóban a billentyűzet mellett egy normálméretű USB 2.0 csatlakozó, egy teljes méretű SD kártyaolvasó és egy akkumulátor is helyett kapott. A billentyűzet mérete jó, kényelmes gépelni. Ugyanakkor egy nagy hátránya van: 0-t (nullát) csak az FN-nel együtt tudunk gépelni. Kicsit jobban is megtervezhették volna a mérnökök, hiszen pl. a í-t sokkal kevesebbszer használjuk.

Az érintésvezérlési funkció mellett a billentyűzetbe egy tapipadot is építettek, aminek minősége kiemelkedik a hasonló kategóriájú eszközökbe épített vezérlők közül. A billentyűzet felső részén egy gomb található, ennek segítségével távolítható el a tablet a dokkolóból. Persze láttunk már ennél jobb megoldást is, de ebben a kategóriában ez tökéletesen megfelel.

Összefoglalásul tehát elmondhatjuk, hogy a notebook kialakítása megfelelő, kategóriájában is a jobbak közé tartozik.


dsc02943_1.pngKijelző és hang

A Toshiba a Satellite Click Mini modellbe egy 1920x1200 (Full HD) felbontású, IPS technológiás, 8,9 hüvelykes kijelzőt épített. Az oldalarány 16:10, a pixelsűrűség pedig 254 PPI. Az átlagos fényerő 320 cd/m2 körül van. A mérések alapján a színvisszaadás is megfelelő. Összességében elmondható, hogy a gyártó egy jó minőségű IPS panelt épített az eszközbe, melynek betekintési szöge széles, a képminőség jó, a fényerősség is elegendő a relatív jó kontraszt-arányú megjelenítéshez.

A Toshiba Dolby Digital Plus hangzásjavítással ellátott, jó minőségű hangszórókat épített a notebookba.

Szoftver

A gépre a Windows 8.1 32 bites változatát telepítették. A Microsoft bejelentésének megfelelően megjelenés (azaz 2015. július 29-e) után ez 1 évig ingyenesen Windows 10-re frissíthető.

Akkumulátor

A tabletbe és a billentyűzetbe 1-1 önálló akkumulátort építettek, így a teljes üzemidő a gyári adatok alapján akár 13 óra is lehet. A Toshiba töltési mechanizmusa „intelligensen” működik (bármit is jelentsen ez a szó egy töltési mechanizmus esetén). Először a billentyűzetben lévő áramforrás merül le, így a tablet azután is szinte teljes töltöttséggel használható.

Visszafelé pedig először a tabletet tölti fel a rendszer, így az már akkor üzemkész, amikor a billentyűzet akkuja még nem töltődött fel. Így maximalizálható az üzemidő.

Egyetlen hiányosság talán az, hogy az akkumulátor rendkívül lassan töltődik, de 13 óra használat után egy éjszaka biztosan elegendő rá.

Következtetés

A Toshiba Satellite Click Mini egy figyelemre méltó 2 az 1-ben eszköz, mely számos jól használható funkcióval rendelkezik. A kialakítás minősége jó, bár a japán cég nem épített bele semmi különlegeset – a gyártási költségeket alacsonyan akarta tartani. Az egyik legdrágább alkotórész valószínűleg a szoftver licence. A memória kicsit kevésnek tűnik, de mind microSD-vel, mint hagyományos méretű SD-kártyával bővíthető. A billentyűzet nem rossz minőségű, mérete is kielégítő, ugyanakkor a 0 gomb hiányát nehezen tudjuk feledni.

A kijelző minősége is jó, a felbontás kimagasló ebben a kategóriában, a betekintési szög is széles, bár az egészet elrontja a vastag, fekete keret.

silver.jpg

 asztalon.png

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://showroom.blog.hu/api/trackback/id/tr1007509204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása